Kandelaars

29 juli 2015 | Verlichting

Kandelaars

Een kandelaar is een houder om een of meerdere kaarsen in te kunnen plaatsen. Voordat elektrische licht zijn intrede deed werden kandelaars, ook wel kandelaren, veelal gebruikt als een primitieve vorm van verlichting.

De functionele kandelaar

In de tijd dat de kandelaar een onmisbaar gebruiksvoorwerp was, kwam deze veelal voor in een specifieke vorm. Een kaarshoudertje vastgezet op een schoteltje met een ring waar een vinger doorheen past voor vervoer. Deze kandelaars die je vaak in ouderwetse films naast het bed ziet staan zijn hebben een haast tijdloze vorm aangenomen en passen thuis in ieder interieur.

Rituele en symolische kandelaars

Zowel tegenwoordig als in de oudheid worden kandelaars gebruikt voor rituele gebruiken. De menoro is een bekend voorbeeld van een kandelaar met een grote symolische en godsdienstige betekenis. De zevenarmige kandelaar staat symbool voor het oude Hebreeuwse volk en het Jodendom. Grote kandelaren komt men nog vaak tegen in kerken.

Moderne kandelaars

Men het oude met het nieuwe en breng dit in balans. Eigentijdse kunst met een oud karakter is een leuk voorbeeld van kandelaars die door moderne kunstenaars en designers worden ontwikkeld. Dit soort kandelaars brengen in combinatie met kaarsen een ontzettend warme sfeer in huis, ongeacht het soort inrichting.

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Categorieën