Kroonluchters als decoratie en verlichting

29 juli 2015 | Verlichting

Kroonluchters

Kroonluchters kunnen gemakkelijk bedragen aan een bepaalde stijl die u in huis heeft. Daarnaast zijn het ideale woonaccessoires als decoratie en natuurlijk ook voor verlichting. In principe zijn er 4 stijlen binnen alle verschillende soorten kroonluchters die er zijn, namelijk Frans, Boheems, Venitiaans en Oud Hollands.

Franse kroonluchters

De Franse stijl is te herkennen door een bolvormig middeldeel met een rand vol met verlichting. Veelal komen hier lichte en donkere kleuren in voor wat het een echte antiek uitstraling geeft. Het bolvormig middeldeel is dan vaak het lichte deel en de rand met verlichting is juist donker gekleurd (donker brons bijvoorbeeld) als accent. Van origine hoort dit type inzet te worden met lange dunne rechte kaarsen als verlichting maar dat is vandaag de dag toch wel achterhaald. Ze komen ook steeds vaker voor met lampen in de vorm van een kaars of kleine inzetlampjes binnen een omhulsol dat als een kaars oogt.

Boheemse kroonluchters

De Boheemse kroonluchters zijn te herkennen aan de symmetrie. De aansluiting voor aan het plafond bevat veelal halve bogen als versiering. De grote versie van deze halve bogen wordt weer gebruikt voor het inzetten van kaarsen voor verlichting. Het centrum van het kroonluchter is weer asymmetrisch ten opzichte de bovensta aansluiting en de ring met verlichting. Dit geeft een vrij uniek uiterlijk aan dit type.

Venitiaanse kroonluchters

De Venitiaanse stijl is te herkennen aan strakke lijnen met ronde bogen. De strakke lijnen vormen het statief waar de bogen de versiering en draagstukken zijn. De aansluiting voor aan het plafond is vaak met een klein sierkapje waaruit een rechte pilaar komt waar de bogen op aan worden gesloten. Deze bogen kunnen opwaarts en neerwaarts lopen maar ook beide is mogelijk. De boog loopt dan eerst neerwaarts waarna het uiteinde naar boven gebogen is zodat hier de kaarsen/lampen op geplaatst kunnen worden. De Venitiaanse stijl is echt te herkennen als u ook denk aan Venetië of Italië in het algemeen.

Oud Hollandse Kroonluchters

De oud hollandse stijl is met name herkenbaar door bronse kleuring in het geheel. Vanaf de aansluiting aan het plafond tot helemaal beneden in de slot bol, de bogen voor de kaarsen of lampen, de sierlijke boog versieringen in het midden, het gehele kroonluchter is in 1 kleur gezet. De stijl is verer een combinatie van de andere beschreven stijlen en daarom moeilijk te herkennen. De kleuringen verlopen van lichtbrons tot praktisch zwart.

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Categorieën