Ledikant – kinderkamers

29 juli 2015 | Kinderkamer

Kinderkamer ledikant

Wat is nou precies een ledikant? In principe is het niets meer dan een onderdeel van het bed. Denk het beddengoed en het matras weg en wat u over houdt is feitelijk de constructie van het bed. Vaak zijn deze van hout gemaakt, waar eerder ook vaak metaal gebruikt werd.

Het belangrijkste deel van een ledikant

Het belangrijkste deel van het ledikant is het deel waar het matras op komt te ligging, de “bodem”. Hierbij zijn een aantal keuzes:

  • Boxspring – soort van matras gevuld met metalen veren (komt vaak nog weer een matras bovenop)
  • Gaatjesbodem – een vlakke niet beweegbare bodem met gaatjeshardboard
  • Lattenbodem – verende houten latten, dwars geplaatst.
  • Spiraalvering – in de lengte gespannen veren die binnen elkaar geplaatst zijn voor optimaal draagkracht.

Feitelijk is dit het belangrijkste onderdeel van een ledikant gezien hier het matras bovenop geplaatst wordt en het matras samen met de “bodem” het lig comfort bepaald. Een goed matras met slechte bodem is alsnog niet goed voor u en uw rug.

Losse delen of een ombouw?

Een aantal ledikanten bestaat uit losse delen, denk hierbij aan een of twee bodems waar 1 of 2 matrassen op komen met een los schutbord of een ombouw. De keuze voor de bodem is erg belangrijk gezien de bodem dus feitelijk het lig comfort bepaald. Als u niet weet wat u voor bodem nodig heeft (gezien uw lengte of uw gewicht), laat u dan voorlichten door een speciaalzaak.

Elektrisch ledikant

Er is wel degelijk een mogelijkheid om een elektrisch verstelbare bodem in een ledikant te plaatsen zodat u in een iets zittende positie kunt slapen. Als u dit wilt dient u er wel rekening mee te houden dat niet elk matras geschikt is om hier op te plaatsen. Mocht u dus uw oude matras op de nieuwe bodem willen leggen dan is dit toch zeker niet verstandig om zo aan te nemen dat het kan. Laat u ook hiervoor voorlichten als u het niet zeker weet.

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Categorieën